Lyžovanie sa v dnešnej dobe čoraz viac stáva populárnejším športom. Možno sa aj vy chcete túto zimu naučiť lyžovať, poprípade sa zdokonaliť v lyžovaní. Treba sa len odhodlať a nabrať odvahy.

Ako si vybrať lyže

Dôležité je si uvedomiť, na čo si lyže kupujete. Pretekárske lyže sú určené pre pretekárov a lyže pre začiatočníkov sú skonštruované pre začiatočníkov. Preto, ak ste lyžiar začiatočník, kúpte si lyže určené pre začiatočníkov a nie pre pokročilých, s myšlienkou, že ak si kúpite lyže pre pretekára budete jazdiť lepšie.
Takže zhrnieme, ako si vybrať tie správne lyže? Vyberajte si lyže podľa toho, aký ste lyžiar. Či ste začiatočník, pokročilý alebo sa špecializujete na určitý druh lyžovania – cross, free style. Ďalej záleží, akú máte hmotnosť a fyzickú kondíciu. A tiež je dôležité vyberať lyže podľa tvrdosti a kvality skĺznice. Pre začiatočníkov mäkšie lyže a pre skúsenejších tvrdšie lyže. Dĺžka lyží by mala byť o 10 až 20 cm nižšia ako je vaša výška. Pre začiatočníkov platí, čím nižšie sú lyže, tým lepšie.
Vhodný druh, správna dĺžka lyží a veľkosť lyžiarskych topánok, to všetko ovplyvňuje pohodlie pri lyžovaní.
TOPlist